11.238 persones han recorregut el sender GR175 La Ruta del Cister, l’any 2016

11.238 persones han fet el GR175, La Ruta del Cister

 

El paisatge i els monestirs són el que més agrada als usuaris que circulen pel camí de La Ruta del Cister

 Recórrer a peu o en bicicleta de muntanya el sender de La Ruta del Cister, el GR175, és un dels atractius que ofereixen les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell. Una forma enriquidora i diferent de fer turisme, seguint camins o senders marcats per tal de gaudir de la natura, els paisatges i els seus elements d’interès històric i cultural.

La diversitat de paisatge; els monestirs cistercencs de Santes Creus, Poblet i Vallbona, i la tranquil·litat són els aspectes més valorats pels usuaris i, per contra, la manca d’allotjaments i comerços al llarg del recorregut són els aspectes menys valorats i que desagraden de l’any 2016.

La modalitat, el sentit de la marxa i l’època de l’any

Segons l’última lectura dels ecocomptadors instal·lats al GR®175, La Ruta del Cister durant l’any 2016 hi han transitat un total d’11.328 persones, dades que es mantenen respecte l’any anterior, amb una mitjana diària de 4 persones, i una mitjana mensual de 135 persones. Segons la modalitat, 9.759 l’han fet a peu i 1.569 en BTT. Segons el sentit de la marxa, el 68 % dels usuaris l’han fet en el sentit contrari a les agulles del rellotge (Santes Creus-Vallbona-Poblet-Santes Creus). Els mesos més transitats durant l’any 2016 han estat: octubre, març, maig i abril respectivament; i els mesos de juliol i novembre són els menys transitats. I, finalment, el dia amb més trànsit és el diumenge (17 d’abril, 1 de maig i 19 de novembre).

El carnet 6T és la targeta de pas dels usuaris que fan el sender a peu o en BTT

 El carnet 6T ofereix descomptes i avantatges als usuaris en els establiments al pas del GR175. Amb el carnet 6T segella’t, l’usuari rep el diploma 6T que acredita que ha completat el sender i una enquesta. Durant l’any 2016, es van vendre un total de 322 carnets 6T, 184 menys que l’any anterior i es van rebre 109 carnets 6T completats, 42 menys que l’any anterior. Dels 109 diplomes 6T enviats i, per tant, enquestes 6T enviades, s’han rebut un total de 38 enquestes (la qual cosa representa el 35 % del total de les enquestes).

 El perfil del visitant i el nombre de pernoctacions de mitjana

 Segons els ecocomptadors, les enquestes i els carnets 6T, el perfil del visitant que es passeja pel GR®175 La Ruta del Cister té entre 25 i 65 anys (19 tenen entre 45-65 anys i 11 entre 25-45 anys), aquests són catalans procedents de les comarques Barcelona i de Tarragona. La gran majoria el fan a peu i hi dediquen entre 3 i 5 dies a fer el sender, i els que ho fan en bicicleta de muntanya hi dediquen una mitjana de 2 dies. Un nou indicador ens permet saber des d’on els usuaris inicien i acaben el recorregut, el 37 % ho fan des de Santes Creus i el 32 % des de Montblanc.

Els serveis més utilitzats pels enquestats són els allotjaments i els restaurants, i cada cop són més els que utilitzen el servei de transferiment de maletes i l’assessorament a l’hora de planificar el recorregut amb els tècnics de La Ruta del Cister. Més de la meitat dels enquestats diuen que troben a faltar més allotjaments i especialitzats per senderistes i cicloturistes, i més comerços oberts, alguns trams en BTT amb dificultat alta, també manifesten que l’estat d’alguns camins no és molt bo i han conegut el sender a través dels amics o del web de La Ruta del Cister; i el que més els ha agradat és la tranquil·litat, la varietat de paisatges canviants, els pobles que travessa el sender i, sens dubte, els monestirs.

Promoció i coneixement del territori

 Entre les accions de promoció del sender durant l’any 2016 que realitzen els serveis de Turisme dels consells comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell, destaquem el viatge de premsa organitzat només en territori Cister amb agents procedents d’Anglaterra, Alemanya i Espanya, de l’11 al 15 d’octubre; la creació de paquets turístics amb la posada en marxa de la central de reserves de La Ruta del Cister (reserva.rutadelcister.com), i la promoció a les fires: Mercat d’Escapades (Barcelona), B- Travel (Barcelona), participació en un punt d’informació a la Setmana Medieval de Sant Jordi , Clickània de Montblanc, Fira de St. Josep de Mollerussa, Fira Sant Miquel de Lleida (amb el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida), Fira del Torró d’Agramunt i Fira de Medi Ambient de Tàrrega amb estand propi del Consell Comarcal de l’Urgell.