Agramunt

Habitants: 5.171 

La vila d’Agramunt es troba situada al peu del riu Sió. Agramunt forma una vall entre les serres d’Almenara, al sud, i la de Montclar, al nord.

 

 

 

 

 

INTRODUCCIÓ

La vila d’Agramunt és el centre geogràfic i la població capdavantera de la Ribera del Sió, una comarca natural situada en el punt de confluència de l’Urgell, la Segarra i la Noguera. La ribera, que té com a eix el riu Sió, és una llenca de terreny allargada en direcció est-oest, amb horitzons dilatats cap a límits imprecisos en la seva primera meitat i ben delimitada d’Agramunt en avall per les serres de Montclar i Almenara, al nord i sud respectivament.

Agramunt és la segona vila en importància de la comarca de l’Urgell, situada al peu del riu Sió, al nord de la comarca. És una vila industrial, de serveis i agrícola, molt coneguda per les seves fàbriques de torró i xocolata. Són importants també les seves indústries metal·lúrgiques.

El municipi d’Agramunt està configurat a redós de l’actual vila i dels pobles agregats d’Almenara Alta, Donzell d’Urgell, Mafet, Montclar d’Urgell, les Puelles i Rocabertí de Sant Salvador.

En els antics pergamins el nom de la vila figura com a Acrimontis. Es tracta d’un mot compost, derivat de dues expressions llatines: agri, representatiu de terres, i mont, equivalent a muntanyeta, tossal, etc. Segons aquesta interpretació Agramunt significa “muntanyetes de terra” o bé “terra (país, indret) de muntanyetes”.

HISTÒRIA
MAPA LOCALITZACIÓ

LLOCS D’INTERÈS

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA
REFUGI ANTIAERI DE L'ESGLÉSIA DE STA. MARIA
CA LA VILA
PLAÇA DEL MERCADAL
PASSEIG DE JOSEP BRUFAU
FUNDACIÓ PRIVADA ESPAI GUINOVART
MUSEU DEL TORRO I LA XOCOLATA
FUNDACIÓ PRIVADA GUILLEM VILADOT LO PARDAL
EL POU DE GEL
REFUGI DELS SALATS I ANTIC CAMP D’AVIACIÓ D’AGRAMUNT
VESTITS MEDIEVAL

COM REBRE INFORMACIÓ:
Oficina de Turisme d’Agramunt
Pl. del Pou, 1- 25310 Agramunt – Tel. 973 39 10 89
turisme@agramunt.cat , www.agramunt
Horaris: de dilluns a divendres, de 9:30 a 13 h i de 17 a 19 h. Els dissabtes de 10:30 a 13 h.
Possibilitat de realitzar visites guiades a la població.

 

Tagged under: