Artesania

A l’Urgell hi ha una gran tradició artesanal i són diversos els  camps que abraça: ceràmica, vidre, pedra, fusta, joies… Però la ceràmica és l’expressió artística més important de la comarca, sobretot a la població de Verdú, que està declarada Zona d’Interès Artesanal per la Generalitat de Catalunya, ja que es distingeix per un artesanat actiu i homogeni.

Hi ha diverses fires on es dóna a conèixer l’artesania de la comarca. A Verdú se celebra al juny la FESTA DEL SILLÓ I FIRA DE CERÀMICA que està especialitzada en l’artesania pròpia, on es pot veure tant ceràmica artística i decorativa com ceràmica més tradicional, amb els càntirs anomenats també sillons; i a Tàrrega al desembre se celebra la FIRA D’ARTISTES I ACTIVITATS TRADICIONALS on hi ha una gran exposició d’artistes de la zona que mostren la seva obra i producció. És una Fira sectorial d’artistes i artesans que promociona i impulsa els productes especialment realitzats a les nostres terres. Hi ha activitats i tallers vinculats a diverses disciplines artístiques com pintura, artesania, joieria, música, manualitats, etc.

Ceràmica de Verdú
En la creació artesanal es barregen els quatre elements naturals: terra, foc, aire i agua. La fama d’una terrissa popular i el fet que sigui apreciada arreu depèn de les qualitats que posseeix i  que n’avalen la utilitat. Per exemple, els estris que es feien a Verdú eren bàsicament per posar-hi aigua, els sillons fan l’aigua fresca i molt bona. Quan es diu que els sillons de Verdú ploren, vol dir que el fang, com que està envernissat, té porus i deixa filtrar una mica d’aigua cap a la superfície. L’origen de la ceràmica negra es produeix per cocció a 900-1000 ºC de les peces de fang. Primer són de color vermell, però l’argila, que conté ferro, fa tornar-la negra en coure-la.
No només hi ha sillons o càntirs, també hi ha altres estris fets de  terrissa: jardineres, detalls per a la llar, rellotges, gerros, quadres, etc.
Oficina de Turisme de Verdú, tel. 973 347 216, www.verdu.cat

 

LLISTAT D’ARTESANS DE LA COMARCA DE L’URGELL

 

LA FULIOLA
PUIGVERD D’AGRAMUNT
SANT MARTÍ DE MALDÀ
VALLBONA DE LES MONGES
VERDÚ