CAMÍ IGNASIÀ AL SEU PAS PER L’ URGELL

El Camí Ignasià provinent de Loiola, al País Basc, travessa la comarca de l’Urgell per les poblacions de Bellpuig, Verdú, Tàrrega i el Talladell, per continuar fins a Manresa. És un nou producte turístic que permet descobrir el territori natural, cultural i artístic, a peu o amb BTT , tot vivint i sentint el missatge de St. Ignasi de Loiola i la seva vida espiritual i personal.

Sant Ignasi era un cavaller que vivia a Loiola , i l’any 1522 va recórrer el trajecte des de la seva vila natal, fins a la Cova de Manresa. A Manresa s’hi va quedar 1 any on va fer un canvi radical de vida; es desprengué dels seus vestits nobiliaris i de l’espasa, associada a la violència i a la força, en una vetlla memorable davant la Mare de Déu Negra del Santuari.

Va ser un viatge de conversió espiritual per seguir Jesucrist i abandonar la vida tranquil·la i acomodada que tenia dins una família de nobles benestants. Sant Ignasi decidí anar contracorrent i va emprendre el camí cap a Jerusalem, seguint el Camí Ral, que el portaria a Barcelona. Des d’allà pensava embarcar-se per tal de prosseguir la seva peregrinació cap a Terra Santa.

Aquest Camí Ignasià és una iniciativa de la Companyia de Jesús, un petit grup de jesuïtes i laics que han decidit apostar per la recreació del trajecte que va realitzar St. Ignasi. El pelegrí trobarà durant el trajecte un seguit de fletxes de color taronja, així com senyals i indicacions que el guiaran fins arribar a la Cova Santa de Manresa. El recorregut és contrari al del Camí de St. Jaume.

Al seu pas per la comarca de l’Urgell s’hi poden descobrir un seguit de recursos turístics, naturals i culturals molt interessants, de manera que el pelegrí pot gaudir de la pràctica de l’esport, tot descobrint magnífics castells, ermites, esglésies, camps de fruiters, oliveres, vinyes, camps de blat, pobles amb encant…Es tracta d’una altra manera de realitzar turisme combinant la descoberta de l’entorn i la d’un mateix, tot revivint el procés de canvi interior que va realitzar St. Ignasi.

ITINERARI DEL CAMÍ IGNASIÀ DINS LA COMARCA DE L’ URGELL

Bellpuig, s’hi arriba des de Palau d’Anglesola i Castellnou de Seana . S’arriba per l’Avinguda d’Urgell, la Plaça de Ramon Folch, la plaça St. Roc en direcció al Circuit de Motocros de Catalunya per continuar cap a Verdú entrant per l’ermita de St. Miquel. 

 

Verdú
A l’entrada del poble hi ha l’ermita de Sant Miquel. Cal continuar fins al carrer de St. Pere Claver on hi ha la seva Casa-Santuari. Sant Pere Claver va nèixer a Verdú l’any 1580 i l’any 1602 ingresà a la Companyia de Jesús. Fou missioner a Colòmbia dedicat als esclaus negres. És el patró de la República de Colòmbia.
La seva casa santuari es pot visitar, amb concertació prèvia a l’Oficina de Turisme de Verdú, tel. 973 347 216. Hi ha un alberg per als pelegrins que fan el camí ignasià, tel. 687 095 070.

Tàrrega
S’arriba a Tàrrega per la caserna de la Guàrdia Civil. S’arriba a la plaça de St. Antoni , carrer Major, plaça Major on s’hi troba l’església de Sta. Maria de l’Alba, patrona de la ciutat. Pel carrer d’Agoders s’arriba a l’avinguda de la Generalitat per continuar cap al Talladell. Hi ha un alberg, Alberg ca n’ Aleix, per als pelegrins que fan el camí de sant Jaume i Ignasià, tel. 973 31 46 35

El Talladell
El pelegrí arriba al Talladell i passa pel costat de l’ermita cistercenca del Pedregal. Ha de travessar el poble i després continuar pel camí Ral fins a Cervera, per seguir el trajecte fins a Manresa.

CREDENCIAL
Les credencials se segellen en qualsevol institució (ajuntament, parròquia …) o local (botiga, restaurant, bar …) de la població per la qual es passa. Per certificar el pelegrinatge es requereix almenys un segell per dia caminat.
Les credencials s’han de recollir en institucions vinculades al Camí ignasià (parròquies, centres socials i culturals, escoles i universitats …) que podran anar variant segons necessitats. Actualment els llocs de recollida a Catalunya són Parròquia de Sant Ignasi, Lleida. Plaça d’Espanya, 4. Tel. 973 271 099. Horari: de 17 a 19h. Cúria dels Jesuïtes, Barcelona. Carrer Llúria 13. Tel: 93 301 2350. Horari: de 9 a 21 h (dissabte i diumenge tancat)
Es recomana recollir les credencials amb certa antelació a l’inici de la pelegrinació, atès que alguns dels centres de recollida tanquen a l’agost. Les credencials tenen un preu aprox. de 0,5 €

CERTIFICAT
La Ignaciana és un document que es pot obtenir a l’Oficina del Pelegrí del Santuari de Manresa o de Loiola. S’atorga als pelegrins que hagin fet el Camí Ignasià a peu (100 km) o amb bicicleta (200 km). El preu és de 0,5 €.
Certificat de pelegrí ignasià. Aquest document s’atorga a tots els pelegrins que visitin el Camí Ignasià, en alguna de les seves etapes i llocs ignasians. Per a l’obtenció d’aquest certificat també és necessària la presentació de la Credencial amb almenys 5 segells de localitats o llocs del Camí Ignasià visitats. El preu del certificat és aprox. de 0,5 €.
PUNTS DE SEGELLATGE

El Consell Comarcal de l’Urgell disposa d’un segell per segellar la credencial dels pelegrins que s’allotgin o que passin per la ciutat de Tàrrega.

MÉS INFORMACIÓ: web del Camí Ignasià, www.caminoignaciano.org