Guimerà

Habitants: 270

El poble de Guimerà, ubicat al sud de la comarca de l’Urgell (a 555 metres d’altitud), és un exemple de recinte medieval rural. Guimerà, situat estratègicament a mig camí del riu Corb, paral·lel geogràfic que divideix per la meitat Catalunya, es troba a la vegada al centre d’un terme municipal quasi circular, partit per la mateixa vall. Podem dir, doncs, amb propietat, que Guimerà, tant a “macro” com a “micro” escala, és al mig del mig. A aquesta posició geogràfica tan destacada, se li afegeix una extraordinària qualificació urbanística i arquitectònica que el converteix en un exemple magnífic del que hem anomenat la urbanització de coster.

 

INTRODUCCIÓ

És un dels pobles que ofereix més bellesa  al visitant. El paisatge del seu terme deixa veure estrats de pedra i vegetació de pins, alzina i rebolls. Els marges de pedra marquen els desnivells conreats dels turons i salven les terres de l’erosió de l’aigua de les pluges. Llevat de la llenca estreta d’horts regats pel Corb, els cultius són de secà: cereals, ametllers, oliveres i vinya.
És una vila medieval que té una fisonomia única; un laberint de carrers s’enfilen cap a l’església i el castell , creant un original joc de formes arquitectòniques que podrien fer pensar en racons de plena Edat Mitjana. El poble fou declarat l’any 1975 Bé Cultural d’Interès Nacional  (BCIN) com una agrupació d’habitatges i edificis singulars.
Perdre’s pels carrers del poble, pujar fins a dalt de tot i contemplar la panoràmica de la vall des de la torre és una descoberta sorprenent. A més a més, Guimerà té bons productes de la terra per digerir aquesta rica història: entre ells tenim l’oli, el vi, la cansaladeria i la pastisseria. D’aquesta última cal destacar-ne les orelletes, els cócs, els carquinyolis i el pa cuit al forn de llenya. Tots aquests productes contribuiran a fer gaudir d’una manera més interessant la visita a la població.
No és estrany que moltes persones hagin escollit Guimerà com a segona residència.

HISTÒRIA
MAPA LOCALITZACIÓ

LLOCS D’INTERÈS

NUCLI HISTÒRIC MEDIEVAL

CASTELL
ESGLÉSIA PARROQUIAL DE STA. MARIA I EL RETAULE D’ALABASTRE DE JOSEP M. JUJOL
MUSEU LA CORT DEL BATLLE
MUSEU D'ART MATERN MAGDA SANRAMA
CAL MANSETA
CAPELLA DE SANT ESTEVE
PLAÇA MAJOR
MURALLA I ELS PORTALS D’ENTRADA
CASA DE LA VILA
MOLÍ DEL SENYOR DE GUIMERÀ
SANTUARI DE LA BOVERA
CONVENT DE VALLSANTA

COM REBRE INFORMACIÓ

Ajuntament de Guimerà
Ctra. de Tàrrega, 26 . 25341 Guimerà 
Tel. 973 303 038
ajuntament@guimera.cat, www.guimera.cat

Consulteu les visites guiades al Tel. de l’Ajuntament de Guimerà.

 

Tagged under: