Verdú

Habitants: 905

La vila de Verdú es troba a 434 m d’altitud a l’esquerra del riu Cercavins.
El terme està situat  al Sud de Tàrrega i limita amb la comarca de la Segarra, a la qual està molt lligada malgrat la divisió territorial l’any 1936 i també amb Guimerà, Ciutadilla, Nalec, Rocafort de Vallbona, Sant Martí de Maldà, Preixana i Vilagrassa.
El riu Cercavins, procedent de Montornès de Segarra, s’ajunta amb el torrent de Vilagrasseta, procedent de Granyena de Segarra, després la resta d’aigües del terme vessen a la conca del riu Corb.

INTRODUCCIÓ

El terme arrodonit de Verdú  limita amb la comarca de la Segarra, a la qual està lligat històricament malgrat la seva inclusió a l’Urgell el 1936. També limita amb altres poblacions de l’Urgell:  Mas de Bondia, Tàrrega, Guimerà, Ciutadilla, Nalec, Rocafort  de Vallbona, Sant Martí de Maldà, Preixana i Vilagrassa.
La població està presidida pel castell, que és l’edifici més notable i exercí una important funció defensiva per als seus habitants.
L’agricultura de secà és la base econòmica del municipi. La regressió de l’olivera ha donat pas als cereals i sobretot a la vinya. Les terres de conreu són: la vinya, els ametllers, el blat, l’ordi i algunes oliveres. També hi trobem alguns boscos de pins, alzines, garrics i matolls.

El poble és important per la seva producció de vi de gran qualitat. Vers el dia 12 d’octubre se celebra la Festa de la Verema i el Vi on es confirma  la importància de la vinya i el vi a la població. El vi de Verdú és de gran qualitat i està dins la DO Costers del Segre.

Verdú és també molt conegut per la seva ceràmica, per la fama dels seus càntirs o sellons negres d’aigua fresca. La població fou declarada Zona d’Interès Artesanal de Catalunya per la Generalitat. Aquesta tradició ja ve de lluny. En els segles XIII i XIV ja hi havia dos forns de cantirers dins el clos de muralles. L’ocupació més tradicional dels obradors és la fabricació de “sillons”, càntirs amb el característic color negre que pren l’argila vermella quan es fumeja en el moment de la cocció. Gràcies a la seva porositat, els sillons conserven l’aigua fresca. A la població hi ha molts comerços i tallers de ceràmica dedicats a la fabricació i venda del càntir i altres productes. Aquesta tasca és tan important que a principis de juny se celebra una festa relacionada amb el món de la ceràmica, Festa del Silló i Fira de la Ceràmica. Cal destacar que en un poble tan petit hi ha una dotzena de comerços i tallers que es dediquen a la fabricació i a la venda de la ceràmica.
Recentment la població ha estat declarada com a Municipi d’Interès Turístic i és l’ única població de la Plana de Lleida que ha obtingut aquest qualificatiu turístic.

HISTÒRIA
MAPA LOCALITZACIÓ

LLOCS D’INTERÈS

AJUNTAMENT
CASTELL
ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA
PLAÇA MAJOR
CASA DE SANT PERE CLAVER
FONT DE SANTA MAGDALENA
ERMITA DE SANT MIQUEL
POBLAT IBÈRIC DELS ESTINCLELLS
MUSEUS, COL·LECCIONS I FUNDACIONS
MUSEU D’ARQUEOLOGIA
FUNDACIÓ TEKHNIKÓS

COM REBRE INFORMACIÓ
Ajuntament de Verdú
Pl. Major, 1- 25340 Verdú
Tel.973 347 007
ajuntament@verdu.cat, www.verdu.cat

Oficina de Turisme de Verdú
Pl. Bisbe Comelles, 13-  25340 Verdú  
Tel. 973 347 216   
turisme@verdu.cat, www.verdu.cat

Tagged under: